Gode råd ved køb af bærbar computer

 
09-10-2010
Bærbar computer

Er prisen den vigtigste parameter er det værd at overveje om tiden ikke er til det nu. Aldrig har forskellige på en bærbar og en stationær computer være så lillge, og aldrig af bærbar computere været så billige.

En af de primære årsager til at vælge en bærbar computer fremfor en stationær, er at den er nem at tage med rundt. Man er ikke længere fastlåst i et hjørne på hjemmekontoret, men kan nu tage computeren med ind i stuen, med på arbejde eller måske endda med i sommerhus i ferien.

Størrelsen, både dimensionerne og vægten har derfor betydning. Alt afhængigt af hvad du har behov for, bør du overveje fx skærmstørrelsen. En stor skærm vil typisk også gøre notebook'en mere uhandy og tung.

Vælg den rigtige størrelse
Hvis du skal sidde meget med den bærbare, så gør dine øjne og skuldre en tjeneste og vælg en 17 eller 18 tommers model. Ikke mindst på grund af de næsten fuldstørrelses tastaturer. Til rejse- og skolebrug så skal du måske kigge efter en mindre med en maksimal vægt på to kilo. Alt andet bliver for tungt i længden.

Fremtidssikret
For et par år siden skulle man være opmærksom på, om maskinen nu også kunne køre Windows Vista. Med den kommende lancering af Windows 7 er det knapt så nødvendigt. Windows 7 bruger få ressourcer, så anvender du bare din pc til internet, mail og regnskab, så passer de fleste bærbare computere fint rent ydelsesmæssigt.

Spillebærbare
Vil du spille spil, så er den bedste oplevelse til prisen fortsat en stationær pc. Bærbare spillecomputere, som kan spille de nyeste spil, koster rigtig meget. Akilleshælen er i spillebærbare ofte grafikkortet, så det er ikke her, der skal spares. Husk at grafikkortet er en strømsluger, så spillebærbare og lang batterilevetid er ikke to ting, der ofte følges ad.

Tjek byggekvaliteten
Lidt for mange bærbare er bygget af tynd plast. Det er en skidt konstruktion, hvis den skal rejse en del i din taske. Så skal din bærbare andre steder hen end skrivebordet, kan det være en god ide at se den an, inden du købe den. Prøv at vride lidt i den, rusk den lidt. Rasler den? Knirker den?

Pas på den
Når du alligevel er ude og bruge penge, så tag et kig på en anstændig taske. Den kan beskytte din bærbare mod støv, snavs og slag.

Batteritid
Jo mere du benytte den på farten, jo vigtigere er batteritiden. Sørg for at tjeke at den har en god batteritid, dvs. at den når den er helt opladet, kan bruges lnag tid kun ved at bruge batteriet.

Processor
Processoren er den enhed der skal stå for beregningerne, og det er typisk på denne at man vurderer en computers hastighed. Tommerfingerreglen er at jo højere tal, jo hurtigere er computeren. Jo hurtigere den er, jo dyrere er den bærbare computer typisk også.

Grafikkort
Grafikkkortet har betydning for afvikling af grafik, som fx i et spil. De fleste nye bærbare computere kan godt køre store spil, men du skal sikre dig at det har et godt gafikkort, hvis du skal køre meget grafik tunge spil på den.

Harddisken
Mht harddisken skal man igen kigge på sit behov. Til normalt brug behøver man måske ikke så meget plads, men skal man have mange billeder og måske video liggende, fylder det hurtigt. Pas derfor på med at vælge en for lille harddisk.

Hastigheden på harddisken har også stor betydning. Jo hurtigere jo bedre. Og en hurtig harddisk kan sagtens kompensere for en lidt langsommere computer. Hastigheden af harddiske er angiver i RPM (rotations per minute). Jo højere RPM, jo hurtigere end hardisken.

[b]Hukommelse / RAM
Igen - jo højere tal, jo mere ydelse får man. RAM er det hukommelseslager som computeren bruger, når den er tændt.

 
 
Find information om: pc guiden computer guide
(Hovedkategori: Gode råd)