Hvad er en harddisk

 
09-10-2010
Computerkursus

Harddisken er computerens lager, dvs. at alle programmer og spil mv. oftest ligger på harddisken. Harddisken er hurtigere end DVD drivet og er derforvelegnet til opbevaring af data som skal hentes hurtigt.

Harddisken er delt op i plader, der så er delt op i spor, som så igen er delt op i områder der kaldes sektorer. Disse sektorer stammer fra dengang harddisken blev opfundet. Da inddelte man harddisken for at holde styr på data’ene. I dag har man fundet på smartere metoder til at opbevare data’ene, men man har bibeholdt sektorerne for stadig at kunne benytte ældre programmer, der benytter disse. For at kunne hente data fra disken, benytter man arme der sidder mellem pladerne, som læser og skriver data ved hjælp af magnetisme.

Harddisken er som sagt delt op i plader. Pladerne roterer ved meget høje hastigheder (4000 - 15000 omdrejninger/min.). Informationer skrives til pladerne mens de roterer forbi såkaldte læse/skrivehoveder, der svæver ganske få nanometer over diskens overflade. Hovederne bruges til at opfange små magnetiske variationer (læsning) eller modificere disse variationer (skrivning).
Der er altid ét hoved for hver overflade i en harddisk, og i dag bruges begge sider af pladerne altid til at gemme data. Armen med læsehovederne bevæger sig næsten i en halvcirkel hen over pladerne, hvilket giver mulighed for at hovedet kan nå alle områder på pladerne.

Når du skal vælge harddisk, så skal i især kigge på hvor mange omdrejninger den kan køre i minuttet, angivet som RPM. Jo højere der tal er, jo hurtigere er harddisken.





 
 
Find information om: guide pc guiden computer
(Hovedkategori: Computerkursus)