Skal jeg vælge en stationær eller bærbar computer

 
09-10-2010
Bærbar computer

Der kan være svært at finde ud af om man skal vælge en bærbar eller stationær computer. Her er en række gode råd, der kan gøre det nemmere for dig at tage et valg.

Bærbare computere, også kaldet laptops eller notebooks, indeholder alle systemets komponenter i én bærbar enhed. Dvs. mus, skærm computer ovs.

Den store fordel ved en bærbar computer er, at du kan tage den med hvor som helst. Du kan tage den med hjem fra kontoret, tage den med på rejser og endda bruge den på fly eller i tog. Det er selvfølgelig en stor fordel, men der er også nogle ulemper.

Stationære pc'er kan ikke ligefrem slæbes med rundt, men de har alligevel nogle fordele frem for bærbare. For det første er de stadig en del billigere. Du får altså mere hastighed for pengene.

En anden mulig ulempe er, at med en bærbar computer er du som regel bundet fast på det, du har. På den stationære kan du udskifte skærm og tastatur, hvis du finder ud af, at du vil have noget bedre. Sådan er det ikke med den bærbare. Bærbare er heller ikke så egnede til "udvidelse", som stationære. Selv de mest almindelige måder at opgradere en ældre maskine, som at tilføje RAM eller opgradere til en større harddisk, kan være vanskeligt for den almindelige bruger. Desuden er delene også væsentlig dyrere end til en stationær computer.

Sidst men ikke mindst, så er det nok lidt mere behageligt at arbejde ved en stationær computer. Tastaturet er større og som regel mere komfortabelt at bruge. Skærmen kan indstilles til den højde, der fungerer bedst med dit bord og stol. Mange vil nok også finde at musen er lettere at bruge end den elektroniske berøringsplade eller andre pegeredskaber, der bruges på bærbare pc'er.

Det skal dog siges at man normalt godt kan koble en anden skærm, tastatur til en bærbar computer, men så ryger lidt af ideen med en bærbar også.

Hvis du har en meget fast arbejdsplads, så bør du nok vælge en stationær computer. Hvis du skal bruge din computer mange forskellige steder, så bør du nok vælge en bærbar computer.

Fordele stationære computere:

1) Yder mere end bærbare til samme pris.

2) Er bedre egnet til spillecomputere, idet det er væsentlig billigere i indkøb og reparation.

3) Er billigere at opgradere.

4) Holder normalt længere.

5) Er billigere i reperation, fordi det er nemmere at skifte dele.

Ulemper ved stationære er:

1) At de ikke så let flyttes til andre steder.

2) At de kan kan fylde og larme meget, hvis ikke man vælger den rette model

3) De bruger en del mere strøm end bærbar computere.


Fordele ved bærbare computere:

1) De er nemme at have med rundt, og er derfor især egnet til “flere arbejdspladser”.

2) De Kræver minimal ledningsføring

3) Bruger mindre strøm

Ulempe ved bærbare computere:

1) De yder stadig mindre end en stationær computer til samme pris.

2) Dyrt og svært at uskifte ting.

3) De er mere udsat for slag, kaffe, sodavand mv. hvilket de ofte ikke kan holde til i længden.

4) Der er tit ikke, rent fysisk, plads til opgraderinger i computerne.

5) De er ikke egnet til spil, medmindre man ofrer mange penge.

 
 
Find information om: computer guiden pc guide
(Hovedkategori: Gode råd)